Często mandarynki są postrzegane, jako młodsze i bardziej słodkie siostry pomarańczy. Jednak należy pamiętać, że różnią się one od innych owoców cytrusowych zawartością minerałów, witamin oraz innymi składnikami odżywczymi. Mandarynki są źródłem witaminy C, ale dodatkowo zawierają nobiletynę – flawonoid, której właściwości nie można przecenić.
Mandarynki a jej właściwości lecznicze
Niewiele osób wie, że mandarynki, a właściwie zawarte w niej składniki pomagają w zwalczeniu otyłości, zapobiegają miażdżycy naczyń i cukrzycy typu 2. Dodatkowo mandarynki dzięki witaminom A i C wspomagają nasz układ odpornościowy, poprawiają wygląd i kondycję skóry, hamują działanie wolnych rodników, które są odpowiedzialne za procesy związane ze starzeniem oraz chronią przed pojawieniem się chorób oczu.
Jeśli chcesz mieć zdrowe oczy, jedz mandarynki!
Mandarynki stanowią jeden z bogatszych w witaminę A owoców. Jeśli chodzi o cytrusy, to jedynie grejpfruty mają jej więcej w swoich właściwościach. Należy pamiętać, iż witamina A wpływa na wiele procesów, jakie zachodzą w naszym organizmie, np. uczestniczy w procesie budowy silnych zębów i kości, oraz także chroni skórę przed negatywnym promieniowaniem UV i wspiera jej kondycję. Dodatkowo witamina A chroni oczy przed rozwojem takich chorób jak zaćma, czy jaskra.
Mandarynki w codziennej diecie opóźniają procesy starzenia i wzmacniają układ odpornościowy
Dzięki zawartości witaminy C, mandarynki wzmacniają układ odpornościowy i chronią nasz organizm przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Ponadto witamina C jest świetnym przeciwutleniaczem, który nie tylko wpływa na hamowanie namnażania się wolnych rodników, odpowiedzialnych za degradację komórek ciała, ale także wpływa na opóźnienie procesów związanych ze starzeniem skóry.
Sok z mandarynek a nasze zdrowie
Regularnie pity sok z mandarynek przeciwdziała odkładaniu się tłuszczu na wątrobie, dzieje się tak, za pomocą stymulacji genów, które są odpowiedzialne za spalanie oraz ich gromadzenie. Niektórzy z badaczy uważają, że skórki mandarynek pływają na zniszczenie niektórych komórek nowotworowych, głównie tych odpowiedzialnych za raka wątroby.
Odchudzanie a sok z mandarynek
Pomimo faktu, że mandarynki są bardzo słodkie, nie tuczą, gdyż ich indeks glikemiczny jest bardzo niski. Mandarynki w 85% składają się z wody, dodatkowo zawarte w niej kwasy organiczne (jabłkowy i cytrynowy) prowadzą do przyspieszonych procesów oczyszczania organizmu z toksyn oraz wpływają na poprawienie trawienia. Dlatego mandarynki są zlecane osobom, które walczą z nadwagą i otyłością oraz tym, którym zależy na oczyszczeniu organizmu z toksyn.
Sok z mandarynek a cukrzyca
Ciekawym faktem zdaje się ten, że mandarynki zapobiegają wystąpieniu cukrzycy typu 2. Dlatego, że owoc ten charakteryzuje się niską wartością energetyczną i ich indeks glikemicznych wynosi jedynie 30. Z tego powodu mandarynki są bezpieczne i wskazane dla diabetyków i osób obciążonych cukrzycą.