Aby móc zapoznać się z najlepszymi źródłami kolagenu i nauczyć się je wykorzystywać, najpierw wypadałoby dowiedzieć się, czym ten kolagen jest i jak on tak właściwie działa. A jest on niczym innym jak jednym z białek występujących w ludzkim organizmie. Podobnie jak wszelkie inne białka składa się z konkretnych aminokwasów, dlatego też jego nowe ilości mogą być tworzone właśnie z tych aminokwasów. Kolagen nie musi być wprowadzany w swojej czystej postaci do organizmu, aby organizm mógł coś na nim zyskać. Można zmusić ciało do samodzielnej produkcji tego związku, poprzez włączenie do diety odpowiednich aminokwasów.
Ludzki organizm jest naprawdę mądry. Sam potrafi wytworzyć sobie to, czego akurat potrzebuje, o ile da się mu do tego właściwe narzędzia i zapewni się mu sprzyjające temu warunki. Kolagen do picia to na pewno wygodna opcja na dostarczenie sobie dodatkowej porcji kolagenu, ale jeśli ktoś chciałby najpierw wypróbować bardziej naturalne metody na pozyskanie tego związku, powinien on skupić się na pewnych zmianach w diecie. Najważniejsze jest to, by do tradycyjnego jadłospisu włączyć zwiększoną ilość białka. Proteiny warto czerpać przy tym z jak najbardziej różnorodnych produktów, aby upewnić się w tym, że do organizmu będą trafiać wszystkie możliwe aminokwasy. Organizm sam zdoła wyciągnąć z nich dokładnie te substancje, które pozwolą mu na wyprodukowanie kolagenu. Bardzo dobrymi źródłami białka są natomiast różnego rodzaju mięsa, ryby, jajka, nabiał, ale też i produkty roślinne, takie jak rośliny strączkowe, produkty pełnoziarniste, tofu oraz orzechy.
Czysta forma kolagenu pojawia się natomiast wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego i to przede wszystkim w mięsie, rybach oraz szpiku. Osoby, które za tymi produktami nie przepadają, śmiało mogą uzupełnić swój jadłospis sprawdzoną suplementacją. Kolagen do picia jest produktem bezpiecznym w stosowaniu, o ile używa się go w optymalnych dawkach, zgodnie z zaleceniami producenta.