
Pietruszka – dlaczego warto ją jeść?
Liście i korzenie pietruszki są bogato wykorzystywane w polskiej kuchni. Dodajemy ją do mięsnych i warzywnych bulionów, sałatek, gulaszy, zielone liście ozdabiają dania i nadają niepowtarzalny smak potraw. Ale pietruszka to również bogactwo witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na nasze zdrowie i urodę.
Pietruszka z powodzeniem wykorzystywana jest w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Zawarte w niej pierwiastki takie jak potas, żelazo i magnez pomagają w walce z anemią, regulują ciśnienie krwi oraz obniżają poziom cukru. Dzięki zawartości żelaza, pietruszka wykorzystywana jest przez kobiety w trakcie menstruacji w celu uzupełnianiu jego niedoboru oraz łagodzeniu negatywnych objawów miesiączki. Korzeń i natka pietruszki mają również działanie moczopędne i oczyszczające: napar z liści wykorzystywany jest w celu regulacji poziomu wody w organizmie, wpływa na obrzęki oraz znacząco pomaga w profilaktycznym oczyszczaniu nerek i może zapobiegać powstawaniu kamicy nerkowej. Działanie antyseptyczne pietruszki doskonale wpływa na stan pęcherza i znacząco zmniejsza zachorowalność na infekcje bakteryjne układu moczowego.
Natka pietruszki to także skarbnica witaminy C – zawiera jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe dzięki czemu wpływa na układ pokarmowy i odpornościowy. Witamina A, która zawarta jest zarówno w liściach jak i w korzeniu pietruszki, wpływa na stan skóry, włosów oraz oczu. Reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia wydolność wątroby, łagodzi objawy chorób żołądka i jelit takie jak wzdęcia, zaparcia czy bóle. Polecana jest w przypadku schorzeń takich jak przewlekłe zapalenie trzustki i owrzodzenia żołądka.
Pietruszka do warzywo, które polecane jest dla każdego i nie ma żadnych przeciwwskazań w jej umiarkowanym zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się u osób z problemami układu krwionośnego i pokarmowego, duża zawartość dobrze wchłanialnego żelaza polecana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Witaminy i minerały wpływają na niemal wszystkie układu ludzkiego organizmu: od trawiennego i moczowego, po układ nerwowy a witamina C zawarta w natce pietruszki wpłynie na odporność każdego.
https://vitaltabs.pl/produkt/enzymy-trzustkowe/