Dlaczego warto robić zakupy na placu targowym?

0
583

Robienie zakupów staje się coraz bardziej świadome, ponieważ klienci chętniej płacą za towary zdrowe, ekologiczne i świeże. Jak wiadomo, większość sklepów zaopatruje się w hurtowni, w której towary często są przechowywane bardzo długo…

Ma to wpływ na ich świeżość, zapach, a nawet smak, szczególnie jeśli są to produkty spożywcze, z krótkim terminem przydatności. Stąd też warto korzystać z alternatywnych możliwości robienia zakupów, jakim są bazary, place targowe, na których wszystko jest świeże. Sprzedawcy każdego dnia przywożą wczesnym rankiem produkty z hurtowni i jest to gwarancja ich wysokiej jakości. Ponadto klient może je wziąć do ręki, powąchać, sprawdzić czy są świeże, przeczytać skąd pochodzą, a także w niektórych przypadkach spróbować. Na bazarze jest wielu zaufanych sprzedawców, do których chętnie się wraca, ponieważ oferują bardzo dobrej jakości owoce, warzywa, nabiał, bakalie, pieczywo. Korzyścią są także optymalne ceny, a na dodatek możliwość wyboru określonej ilości produktów, gdyż większość z nich jest na wagę. Do wyboru są przede wszystkim produkty polskie, od pobliskich dostawców, a także okolicznych rolników, sadowników i gospodarstw. Wiosną i latem plac targowy jest nasycony ogromnym bogactwem towarów roślinnych, gdzie klient może sobie dobrać to co chce, a przy większej ilości może liczyć również na drobne rabaty. Na pewno korzystne są też ceny, w porównaniu do cen w sklepie, a stali klienci zawsze otrzymają jakąś małą zniżkę. Kiedy sprzedawcom zostanie towar, wówczas chętnie go oferują za połowę ceny i to również jest korzystne, ponieważ choćby z owoców można zrobić soki, przetwory czy kompot.

Plac targowy jest bardzo przyjaznym miejscem, na którym spotykają się różni ludzie, ale dzięki temu można porozmawiać, nawiązują się kontakty, a przede wszystkim buduje zaufanie. Podczas zakupów spożywczych jest ono bardzo ważne, ponieważ klienci chcą wiedzieć, za co płacą. Każdy taki plac targowy, ceny owoców i warzyw ustala samodzielnie, tak, by sprzedawcom opłacało się je sprzedawać z zyskiem dla siebie. Chodzi o umiejętność przyciągnięcia klienta i zaoferowania mu naprawdę dobrej polskiej żywności. Stąd też taka dbałość o stoiska, możliwość sprzedaży różnorodnych produktów jednocześnie, a także łatwa dostępność dla klienta. Ceny zmieniają się w zależności od pory roku, ponieważ sezonowe są tańsze, jeśli aura sprzyjała zbiorom. Te, które można dostać przez cały rok mają praktycznie stałą cenę, chyba że zmieniają się koszty niezależne od sprzedawców. Niektóre ceny owoców i warzyw można znaleźć w internecie, ponieważ targowiska bardzo chętnie się tam reklamują. Natomiast aktualne są zawsze podane podczas sprzedaży, dlatego można je ze sobą porównać i kupić tam gdzie jest najkorzystniej. Trzeba zwracać uwagę na ilość, jaką można za to kupić, różne gatunki warzyw czy owoców, wybór, a także to, czy są dostępne także poza sezonem. Najlepsze są towary sprzedawane luzem, a nie w paczce, gdyż dłużej zachowują świeżość, a klient może sam wybrać, które mu się najbardziej podobają.