Czy witarianizm jest odpowiedni dla dzieci?

0
111

Coraz więcej osób dorosłych, z różnych powodów, przechodzi na diety bezmięsne. Coraz popularniejsze są diety wegańskie i wegetariańskie i ich odmiana witarianizm – polegająca na spożywaniu produktów niepodgrzewanych. Czy jednak to co jest dobre i wskazane dla dorosłych, może być odpowiednie dla rozwijających się organizmów dzieci? Okazuje się, że tak. Poza wyjątkowymi sytuacjami zdrowotnymi, nie ma przeciwskazań. 

Amerykańskie Towarzystwo Dietetyczne, już wiele lat temu, stwierdziło, że diety wegetariańskie i wegańskie można stosować w każdym wieku. Przedstawiciele Instytutu Żywności i Żywienia również twierdzą, że dzieci mogą rezygnować z mięsa. Warunkiem jest jednak właściwa, zbilansowana dieta i suplementacja witaminą B-12, która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego.

WITARIANIZM W PRZEDSZKOLU?

Oczywiście przygotowanie dla dzieci diety wegetariańskiej, a tym bardziej witariańskiej, jest znacznie trudniejsze od typowej diety z udziałem mięsa. Wymaga bowiem wiedzy na temat żywienia, składników odżywczych i ich roli w odżywianiu. A także wyobraźni i umiejętności bilansowania poszczególnych składników. Problem narasta, ponieważ coraz więcej rodziców, a w konsekwencji i dzieci, przechodzi na diety roślinne. Przedszkola są do tego nieprzygotowane. Zdarza się, że same terminy: wegetarianizm, weganizm i witarianizm są mało znane. Co dopiero ich specyfika. Toteż przedszkola bronią się przed dziećmi na takich dietach. Żądają od rodziców zaświadczeń lekarskich potwierdzających alergię lub inne powody zdrowotne. To jednak od dyrektora przedszkola zależy czy skłonny byłby, Podstawowym choćby umożliwić przechowanie posiłków przyniesionych z domu przez rodziców. Przepisy to umożliwiają.

CZY WARTO WALCZYĆ O WITARIANIZM?

Podstawowym walorem diety witariańskiej jest to, że składa się z produktów naturalnych i nieprzetworzonych. A to właśnie żywność przetworzona uważana jest za przyczynę wielu chorób cywilizacyjnych.

  • Witarianizm zezwala na podgrzewanie produktów tylko do 40 C co pozwala uniknąć powstawania rakotwórczych nitrozamin i wielopierścieniowych węglowodorów szkodliwych dla człowieka i środowiska.
  • Surowe owoce i warzywa zawierają witaminy, enzymy, składniki mineralne i antyoksydanty, które chronią nasz organizm przed wieloma chorobami.