Pietruszka – dlaczego warto ją jeść?

0
219
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

Pietruszka – dlaczego warto ją jeść?

Liście i korzenie pietruszki są bogato wykorzystywane w polskiej kuchni. Dodajemy ją do mięsnych i warzywnych bulionów, sałatek, gulaszy, zielone liście ozdabiają dania i nadają niepowtarzalny smak potraw. Ale pietruszka to również bogactwo witamin i minerałów, które zbawiennie wpływają na nasze zdrowie i urodę.

Pietruszka z powodzeniem wykorzystywana jest w profilaktyce chorób układu krwionośnego. Zawarte w niej pierwiastki takie jak potas, żelazo i magnez pomagają w walce z anemią, regulują ciśnienie krwi oraz obniżają poziom cukru. Dzięki zawartości żelaza, pietruszka wykorzystywana jest przez kobiety w trakcie menstruacji w celu uzupełnianiu jego niedoboru oraz łagodzeniu negatywnych objawów miesiączki. Korzeń i natka pietruszki mają również działanie moczopędne i oczyszczające: napar z liści wykorzystywany jest w celu regulacji poziomu wody w organizmie, wpływa na obrzęki oraz znacząco pomaga w profilaktycznym oczyszczaniu nerek i może zapobiegać powstawaniu kamicy nerkowej. Działanie antyseptyczne pietruszki doskonale wpływa na stan pęcherza i znacząco zmniejsza zachorowalność na infekcje bakteryjne układu moczowego.

Natka pietruszki to także skarbnica witaminy C – zawiera jej znacznie więcej niż owoce cytrusowe dzięki czemu wpływa na układ pokarmowy i odpornościowy. Witamina A, która zawarta jest zarówno w liściach jak i w korzeniu pietruszki, wpływa na stan skóry, włosów oraz oczu. Reguluje funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia wydolność wątroby, łagodzi objawy chorób żołądka i jelit takie jak wzdęcia, zaparcia czy bóle. Polecana jest w przypadku schorzeń takich jak przewlekłe zapalenie trzustki i owrzodzenia żołądka.

Pietruszka do warzywo, które polecane jest dla każdego i nie ma żadnych przeciwwskazań w jej umiarkowanym zastosowaniu w kuchni. Sprawdza się u osób z problemami układu krwionośnego i pokarmowego, duża zawartość dobrze wchłanialnego żelaza polecana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Witaminy i minerały wpływają na niemal wszystkie układu ludzkiego organizmu: od trawiennego i moczowego, po układ nerwowy a witamina C zawarta w natce pietruszki wpłynie na odporność każdego.

https://vitaltabs.pl/produkt/enzymy-trzustkowe/